KDH: Smer-SD zamestnaním jedného vyhodí z práce troch iných

27.02.2013 Bratislava

Bratislava 27. februára (TASR) - Vládna strana Smer-SD opakovane upravuje podmienky investičných stimulov tak, aby pomohla svojim vyvoleným namiesto pomoci všetkým. Investičné stimuly pritom ľuďom viac škodia ako pomáhajú. Smer-SD totiž vytvorením jedného pracovného miesta cez investičné stimuly zničí tri ďalšie.

Uviedol to podpredseda KDH pre verejné financie Miloš Moravčík v reakcii na vládou dnes schválenú novelu nariadenia o maximálnej intenzite a výške investičnej pomoci.

Dokazujú to podľa neho údaje z vývoja nezamestnanosti a poskytnutých stimulov. Vláda tak v priemere za 10.000 eur ničí pracovné miesta. Na druhej strane vláda cez stimuly vytvára miesta v priemere za 30.000 eur. Za každým zamestnaným, ktorým sa Smer-SD chváli, sú traja noví nezamestnaní na úrade práce.

Vláda by sa podľa Moravčíka na svojich zasadnutiach mala prioritne venovať tomu, čo ľudí trápi a nie rozdeľovaniu peňazí pre vyvolené firmy. Smer-SD žiaľ opakovane dokazuje, že mu záleží viac na svojich mecenášoch ako na ľuďoch, ktorí potrebujú pomoc.

Vysvetlil zároveň, že za hlavné dôvody nárastu nezamestnanosti KDH považuje okrem zhoršenia Zákonníka práce, zvýšenie daní zamestnávateľom a odvodov živnostníkom, ktoré majú vláde priniesť do rozpočtu 300 miliónov eur. Pri náraste nezamestnanosti o 30.000 ľudí to vychádza 10.000 eur na jedno zničené pracovné miesto.

Konštatoval, že vláda SR na druhej strane v roku 2012 prisľúbila podnikom investičné stimuly vo výške viac ako 120 miliónov eur, ktorými chce udržať 1500 miest a vytvoriť 2400 miest nových. V priemere bude stáť udržanie alebo vytvorenie jedného pracovného miesta viac ako 30.000 eur. V prípade počítania len s novovytvorenými miestami to vychádza v priemere viac ako 50.000 eur na jedno miesto a znamenalo by to zničenie 5 miest pri vytvorení jedného nového.

Návrh nariadenia vlády podľa Ministerstva hospodárstva (MH) SR navrhuje obmedziť pomoc pre odvetvia hospodárstva, ktoré sú z hľadiska tvorby pridanej hodnoty a hospodárskeho rozvoja SR menej atraktívne, pričom zachováva princíp poskytovania vyššej miery investičnej pomoci investičným zámerom v menej rozvinutých regiónoch.

Maximálnu výšku investičnej pomoci, ktorú umožňujú pravidlá upravujúce poskytovanie investičnej pomoci, navrhuje MH SR poskytovať iba v okresoch, kde priemerná miera evidovanej nezamestnanosti je vyššia ako 150 % priemernej miery nezamestnanosti v SR.
 

Vyberte región